marți, 11 decembrie 2007

Paris (1)

Ma tin de promisiune si revin cu detalii despre Paris.

Nu am avut timp la dispozitie sa vizitez cate as fi vrut si nici sa stau sa admir fiecare obiectiv in parte si sa ascult toate povestile locurilor, asa cum imi place mie. Totusi am trait stari dintre cele mai diferite.

Un prim obiectiv vizitat a fost unul despre care nu am citit in nici un ghid turistic al Parisului: e vorba de La Geode - cinematograful 3D din Cite des sciences. Great! Recomand vizitarea pe indelete a intregului complex si a expozitiilor sezoniere ca sunt deosebit de interesante. Cat despre cinematograf... mi-a depasit cu mult asteptarile la prezentare. Filmul a fost un documentar despre animale de 30 minute chiar reusit din punct de vedere al efectelor 3D.
Am schimbat apoi atmosfera si am fost la Notre Dame. M-a impresionat atat arhitectura exterioara cat, mai ales, atmosfera din interior. Era o ceremonie religioasa si am avut ocazia sa ascult si un concert de cor si orga... de-a dreptul impresionant! As fi putut sa stau acolo toata seara. Dar... am mers si la Luvru unde chiar ca mi-ar fi trebuit o zi si un ghid bun pentru a admira toate operele de arta ale muzeului. Bineinteles ca nu am ratat zambetul enigmatic al Giocondei, picturile franceze si italiene si sculpturile grecesti.Celebrul Champs Elysees era foarte frumos decorat de Craciun, foarte vesel in ciuda ploii marunte si a frigului si deosebit de agolmerat. Arcul de Triumf, impunator, era foarte sobru. Mi l-as fi imaginat plin de beculete colorate.
... va urma :)

9 comentarii:

Anonim spunea...

Frumos articol, cu toate ca erau cam multe poze pe acolo....

Carina spunea...

Vreau si eu la Luvru... Ce picturi celebre ai mai vazut? :D

Roxx spunea...

astept sa scrii despre Disneyland si caciulitzele roz :P

Sim spunea...

@ Iulian: Pornesc de la ideea ca o imagine face cat o mie de cuvinte.

@ Carina: Nu sunt o cunoscatoare intr-ale picturii dar mi-au mai atras atentia tablouri pe care le mai vazusem in manualul de arta plastica, picturi de Delacroix (cel cu Revolutia franceza), Peter Paul Rubens (madona si pruncul), Leonardo da Vinci si putini altii pe care ii recunosc daca ii vad

@ Roxx: comming :D

Iulian Filip spunea...

Tocmai asta e faza...vad cam multe poze!....eu ce mai pun?

Sim spunea...

@ Iulian: Hai ca ai ce sa pui! Te descurci u ca esti baiat mare!

aRAu spunea...

Un prim obiectiv vizitat a fost unul despre care nu am citit in nici un ghid turistic al Parisului: e vorba de La Geode - cinematograful 3D din Cite des sciences.

Si in Romania se vrea sa se faca ceva asemanator :) Dar cum la noi un proiect de asta se face foarte greu mai avem foarte mult de asteptat.

aRAu spunea...

Uite ca sa vezi ca nu vorbesc degeaba iti dau si 2 referinte :

http://www.stiintasitehnica.ro/index.php?menu=8&id=541

http://www.stiintasitehnica.ro/index.php?menu=8&id=529

La acest “sertar” al francofoniei, împreuna cu unul dintre responsabilii muzeului “Cité Cité des Sciences et de l’Industrie” (M. Jose Ortega) si cu omologul meu francez ne-am înteles sa facem publica oferta pe care o face României muzeul “Cité des Sciences et de l’Industrie” de a ajuta tara noastra în construirea unui “satelit” al Cité-ului, la Bucuresti (asa cum exista, deja, la Valencia, Tunis, Beirut). Aceasta ar fi, cred eu, o actiune din care toata lumea ar câstiga (Franta, pentru ca, în sfârsit, face ceva concret pentru francofonie, România, pentru ca initiaza construirea unui obiectiv mare de educatie). {Alexandru Mironov}

Exista si un copil de al lor (de al Cite-uui) Clubul de Jurnalism Stiintific Explorator din cadrul Univ Bucuresti.

Sim spunea...

@ arau: Super! Auzisem si eu ca se face un cinematograf 3D in Bucuresti dar credeam ca o sa fie intr-un mall. E super ca se ia tot cite-ul. Abia astept!